Elke dag brengt iets nieuws

Elke dag brengt iets nieuws

geschreven op: vr 17 feb 2006.
In de tijd gezien

Om op te hoogte te blijven van alles wat er om je heen gebeurt is het internet een handig medium. Maar het kost ook veel tijd om alles bij te houden. RSS is een manier om het iets makkelijker te maken.

Ik ben niet de enige die stage loopt in het buitenland. En omdat ik erg nieuwsgierig ben hoe al die anderen het maken heb ik in mijn favorietenlijstje enkele webpagina’s staan van bekenden die ook in het buitenland verblijven.

Omdat de meeste mensen die in het buitenland zitten hun webpagina niet altijd even regelmatig bijhouden is het zaak om minstens om de twee dagen even een bezoekje te brengen en op die manier te controleren of er iets is veranderd.

RSS is een handige manier om snel te kunnen kijken of een webpagina is veranderd. Bekende websites als de BBC, CNN en Reuters gebruiken al zo’n zes jaar RSS feeds waarmee lezers een lijst van nieuws items binnenhalen. Gebruikers kunnen de lijst vergelijken met een eerder lijst en zien of er nieuwe items zijn toegevoegd. Op deze manier hoef je niet zelf de website van bijvoorbeeld BBC te controleren.

Ik wist dat RSS al langere tijd wordt gebruikt maar heb nooit de behoefte gehad om er gebruik van te maken. Belangrijkste reden was dat de meeste nieuwspagina’s zo vaak nieuwsitems toevoegen dat het makkelijker is om meteen naar de webpagina te gaan. Als informaticus mag ik dan wel op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen en toepassingen op technisch gebied, daadwerkelijk gebruik maken van de mogelijkheden is een tweede. Je gaat het pas gebruiken als je er werkelijk iets mee kunt.

In het geval van een persoonlijke pagina (weblog zoals waarbenjij.nu) is RSS misschien wel aantrekkelijk. Aan de slag dus. Ik wist dat Internet Explorer geen ondersteuning biedt voor RSS feeds, er genoeg gratis software te verkrijgen is en dat Mozilla Firefox wel ondersteuning biedt. Na enig proberen kon ik in Mozilla Firefox dus een lijstje krijgen van laatste vijf verhalen die zijn toegevoegd van een willekeurige waarbenjij.nu website. Maar hier was ik nog niet tevreden mee. Volgende stap was om iets te vinden waarmee ik verhalen als gelezen kan markeren. Omdat ik naar iets op zoek was wat makkelijk bij mijn manier van surfen past ging ik zoeken naar een toolbar voor Mozilla Firefox met die functionaliteit. Een toolbar die dat boodt was Sage. Nu nog iets voor de meestgebruikte browser, Internet Explorer. Daarvoor is er onder andere een toolbar genaamd ‘Chrysanth NETime Channel’. Niet erg gebruikervriendelijk maar wel erg uitgebreid. En via die toolbar kwam ik erachter dat het mogelijk is om een lijst van ongelezen Gmail berichten op te halen. Helemaal geweldig want dat scheelt even tijd vrolijk

Meerdere keren per dag ga ik naar de inlogpagina van Gmail, voer ik mijn naam en wachtwoord in en controleer ik of er nieuwe berichten zijn. Daarna log ik weer uit en sluit ik mijn browservenster.

Via wat geGoogle kwam ik uiteindelijk bij Pluck (http://www.pluck.com) uit en dat is wel een fijn programma om mee te werken. Binnen no time had ik in de gaten hoe je een waarbenjij.nu website kunt toevoegen aan je lijst. Om uit te vinden hoe je op de hoogte wordt gehouden van nieuwe emailberichten kostte heel wat meer tijd. En tenslotte heb ik een lijst toegevoegd die me op de hoogte houd van nieuwe albums in de 3voor12 luisterpaal (http://www.3voor12.nl/luisterpaal).

RSS is dus voor mij handig bij webpagina’s die niet elke dag veranderen maar waar ik toch zo snel mogelijk op de hoogte wil zijn van nieuwe toevoegingen. Ook voor mijn eigen webpagina zie ik handige toepassingen. Ik zelf controleer namelijk elke dag of er reacties op verhalen of in het gastenboek zijn toegevoegd. Dat kost weer enkele minuten en wat geklik door mijn webpagina. Plus dat ik bij moet houden of er wel veranderingen zijn want dat kun je niet rechtstreeks zien. Voor bezoekers zou het makkelijk zijn om net als waarbenjij.nu op de hoogte te worden gehouden van veranderingen op de website. Dus een overzicht van verhalen die in de laatste veertien dagen zijn toegevoegd en de laatst toegevoegde fotoalbums. Een RSS knop is dus iets waar ik aan zit te denken maar nog niet zeker weet of ik dat ga toevoegen omdat het weer extra tijd kost om te maken. Vraag is dus of het de moeite waard is om de ontwikkeltijd er in te steken. Zou het voor jullie als lezers iets zijn?

naar boven |
5 keer gelezen

Reacties