Afstuderen in het buitenland

Onderdeel van de studie

Ik studeer Informatica bij Fontys Hogescholen Eindhoven. In de eerste drie jaar richt de studie zich op het opbouwen van basiskennis die hoort bij het vakgebied. In het vierde en tevens laatste jaar wordt verwacht van een student dat hij zijn opgedane kennis weet toe te passen. Daarom moet een student tijdens zijn afstudeerperiode zelfstandig een opdracht uitvoeren en daarmee bewijzen zijn diploma waard te zijn.
Voor mij stond al vast dat ik af wilde studeren in het buitenland.

Voorbereiding

Nadat ik mijn tweede stage in Sydney (zie Mathijs Down Under) had gelopen wist ik dat ik de vrijheid van wonen en werken in het buitenland mij enorm aansprak. Na mijn terugkomst in Nederland was het de bedoeling om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar die éne afstudeerplek. Hoewel ik graag aan mijn speurtocht wilde beginnen had ik het erg druk met school en werd ik na een maand ook nog eens minder enthousiast over school en mijn plannen voor het buitenland. Een "after-buitenland" dip dus. Enkele weken later wist ik toch de draad weer op te pakken en ging ik op zoek naar mijn geschikte wereldstad waar ik als informaticus aan de bak zou moeten komen.

Op mijn lijstje stonden in eerste instantie de steden San Francisco, Vancouver en San Diego. Daar wilde ik naar toe! Bedrijven vinden was geen probleem maar al snel kreeg ik in de gaten dat dit keer tijd mijn grootste struikelblok zou zijn. Ik begon dus al te kijken naar andere opties.

Toevalligerwijs kwam ik via onze stagewebsite een openstaande opdracht tegen van een bedrijf in Londen. Dus daar heb ik me in verdiept en al snel de keuze gemaakt om eens verder te informeren.
Daarna ging het ineens heel snel. Na een telefoontje met Tom van Enckevort, uit Nederland afkomstig, heb ik mijn CV opgestuurd en binnen twee weken was door de baas van het bedrijf een afstudeeropdracht bepaald en werd deze opdracht door school goedgekeurd.
Hoewel Londen dus niet mijn eerste keuze was wordt het dus wel mijn stekkie voor vijf maanden.

Afstuderen bij Tigerteam Software

Tigerteam Software is een klein bedrijf dat zich vooral toelegt op het maken van software die gebruikt kan worden binnen ziekenhuizen. Zo is een applicatie ontwikkeld waarmee medische kennis kan worden bijgespijkerd en worden gecontroleerd.

Ik zal voor mijn opdracht een programma moeten maken waarme de ontwikkelaars/collega's via een handige knoppenbalk in de webbrowser op zoek kunnen gaan naar informatie. Die informatie is door dezelfde mensen toegevoegd tijdens eerdere zoektochten die succesvolle resultaten opleverden. Op deze manier wordt het mogelijk om snel oplossingen te vinden voor problemen die een ontwikkelaar tegenkomt.